VAKIO

Paavo Nurmi Vakio

Vakion historia

Suomessa Vakioveikkaus omaa pitkän historian, ja se on vanhin Veikkauksen tämän hetken valikoimiin kuuluvista peleistä. Maamme ensimmäinen vakiokierros pelattiin vuonna 1940, ja kupongin täytti legendaarinen juoksijamme Paavo Nurmi.

Alkuaikoina kaikki vakion kohteina olevat ottelut olivat jalkapallopelejä – kesäaikaan Suomessa pelattuja otteluita ja talvisaikaan Englannissa. Ottelut pelattiin aina lauantaina, joten 80-luvulle asti kupongit piti jättää asiamiesliikkeeseen viimeistään edellisenä keskiviikkona. Kun veikkaaminen alkoi muuttua paperilappujen täytöstä bittivirraksi, muuttui myös pelaamisen aikataulu. Nykyään kohteet sulkeutuvat vasta hetkeä ennen pelin alkua.

Suomessa vakion pelaaminen laajeni 2000-luvulla muihinkin kohteisiin kuin vain jalkapalloon. Tänä päivänä kyseinen pelityyli ulottuu esimerkiksi jääkiekkoon sekä myös Formula 1 kisoihin. Jääkiekkovakiossa kohteita on 8-14, ja niitä pelataan samanlaisella 1×2-menetelmällä.

Kun siirrytään pois Suomesta, ulottuu vakiopelien historia 1920-luvulle saakka. Ensimmäinen vakiopeli pelattiin vuonna 1923 Englannissa, ja sen suosio on jatkunut tähän päivään saakka. Briteissä pelataan perusvakion lisäksi myös useita muita pelin variaatioita.

Voittojen koko

Vakiossa voittojen koko vaihtelee oikein ennustettujen yhdistelmien lukumäärän mukaan. Voittoluokkien määrä vaihtelee riippuen pelattavien kohteiden määrästä, ja niissä jaettavat summat riippuvat pelissä pelatun kokonaissumman mukaan. Mitä enemmän peliä pelataan, sitä suuremmaksi voitot kasvavat.

Matemaattisesti on melko epätodennäköistä saada 13 kohteen vakiossa kaikki ruudut oikein. Käytännössä todennäköisyydet kuitenkin vaihtelevat suuresti otteluiden mukaan, ja yllätyksettömiä tuloksia tarjoava kierros voi mahdollistaa helpohkot ennusteet. Tällöin kuitenkin itse voittojen osuus voi jäädä pieneksi. Vakiossa voittosummien vaihteluväli onkin todella laaja – ne voivat olla mitä tahansa muutamista euroista aina satoihin tuhansiin euroihin asti.

Veikkauksen suurin vakiovoitto on saatu 13 oikein -tuloksella vuonna 2013. Tuolloin voittosummaksi tuli 783 000 euroa. Myös pienemmillä voittoluokilla on Suomessa tienattu, esimerkiksi vuonna 2015. Tuolloin pelattavana oli harvinaisen vaikea rivi, ja onnekas herrasmies onnistui voittamaan 12 oikein -tuloksella 104 000 euroa. Panoksena hänellä oli yhteensä 2,75 euroa. Kierros oli kuitenkin todella harvinainen, sillä yleensä 12 oikein -tuloksella tienaa muutamia satasia.

Kuinka voittaa vakiossa?

13 oikein vakiossa

Lotosta ja muista tuuripeleistä poiketen vakiossa on mahdollista voittaa taitoa apuna käyttäen. Otteluiden lopputuloksen oikein veikkaaminen on huomattavasti helpompaa kuin Onnettaren kosiskelu, mutta siihen tarvitaan toki aimo annos tietämystä sekä veikattavan lajin aktiivista seuraamista. Toki 13 oikein -tuloksen saaminen on erittäin vaikeaa ja epätodennäköistä, vaikka pelaaja olisi kävelevä urheilutietosanakirja.

Jos siis haluat tietää kuinka voittaa vakiossa, kannattaa opetella käyttämään jonkinlaista järjestelmää tai haravaa. Tämä pätee varsinkin pienillä summilla pelatessa. Hyvä idea on myös seurata omaa onnistumista tilastojen avulla. Katso, montako peliä saat viikoittain keskimäärin veikattua oikein – sekä perusrivissäsi että järjestelmässä. Jos onnistut saamaan perusrivin osalle jatkuvasti noin 10 oikein, voit muutamalla järjestelmän lisämerkillä alkaa saada aikaan jo todella hyviä tuloksia.

Järjestelmää pelatessa voi halutuille kohteille antaa useamman merkin – esimerkiksi sekä x-merkin että kakkosen. Harava on yksi järjestelmäpelaamisen muodoista, ja sille on olemassa useita eri kaavioita. Molemmat keinot helpottavat oikean tuloksen saamista, mutta niitäkin käytettäessä täytyy pelien lopputuloksista olla jotenkuten hajulla.

Kuten jo alussa totesimme, on onnistumisen a ja o vahva joukkueiden ja pelattavana olevan pelin tunteminen. Ilman näitä tietoja ei perusrivisi tule koskaan olemaan vahva, ja 13 oikein -tuloksen saamiseksi joudut haravoimaan peliä loputtomiin.

Vakion hyvä puoli on, että pelissä on mahdollista tehdä suuria voittoja pienilläkin summilla, jos tietotaito on veikkaajalla kohdallaan. Mitä paremmin kykenet rajaamaan sattuman ja onnen osuutta pelistäsi pois, sitä suuremmat mahdollisuudet sinulla on voittaa vakiossa.