Loppuvuoden tärkeimmät urheilutapahtumat

Mayweather vs McGregor – kumpi vie voiton kehässä

Nyt kun kesä on ohi, voidaan urheilun sarallakin palata arkeen. Ilman suuria arvokisoja edennyt kesä oli monilta osin rauhallinen, mutta syksyä kohti alkaa myös urheilurintamalla tapahtua toden teolla. Euroopan suuret jalkapallosarjat ovat jo pyörähtäneet käyntiin ja varsinkin Suomessa huippusuosittu Englannin Valioliiga keräsikin avausviikonloppuna hurjan määrän brittifutisfaneja vastaanottimien ääreen.

Vakio-porukat kerääntyvät jälleen kulmakuppiloihin puimaan pelivalintoja, eikä Veikkauksen pelivaihto Vakion osalta ole ainakaan laskemaan päin. Vakiosta onkin Suomessa kasvanut jonkinlainen käsite nimenomaan brittifutikseen viittaavassa merkityksessä. Vaikka tarjonnassa on vastaavia Vakiveikkauksia muistakin sarjoista, on brittifutis jostain syystä lähellä suomalaisten sydäntä.

Pikkuhiljaa käynnistyvät jääkiekon kansalliset sarjat sekä hieman tuulta purjeisiinsa saanut CHL vetävät viimeistään suomalaiset kesämökeiltään ja –lomiltaan. Vaikka NHL-kautta saadaankin vielä odotella tovi, käy spekulaatio suomalaispelaajien kohtalosta jälleen kuumana. Sensaatiomaisen tulokaskauden pelannut Patrik Laine kerää suomalaisurheilijoista eniten huomiota, eikä muidenkaan nuorten kiekkoilijoiden esiinmarssia pidä väheksyä. Myös Vakiossa on tarjolla kohteita Pohjois-Amerikan huippuliigasta, kunhan kausi saadaan toden teolla käyntiin lokakuun alussa.

Urheilumaailmassa riittää loppuvuodelle tapahtumia myös suomalaisten suosiman jääkiekon ja jalkapallon lisäksi. Kamppailulajien ystäville tarjolla on todellinen herkkupala, kun Floyd Mayweather palaa eläkepäiviltään nyrkkeilemään vapaaottelija Conor McGregoria vastaan.

Tenniksessä puolestaan huomion vie vuoden viimeinen Grand Slam turnaus US Open, jossa voidaan odotella nuorten pelaajien esiinmarssia. Myös Huuhkajien matka kohti arvokisoja jatkuu syksyllä, kun MM-karsinnat pyörähtävät käyntiin – vaikka Suomella ei tälläkään kertaa ole asiaa kisoihin, kuuluvat karsintapelit oleellisesti pimeneviin syysiltoihin.

Kenties joku isompi jalkapallomaa onkin yllätettävissä hyisessä talvisäässä. Tapahtumia siis riittää jälleen joulua odotellessa, mutta yksi spektaakkeli on tietenkin ylitse muiden – kaikkien aikojen taistelu kahden gladiaattorin välillä.

Mayweather vs McGregor – kumpi vie voiton kehässä

Varmasti vuosikymmenen puhutuin ja myydyin tapahtuma, Floyd Mayweatherin ja Conor McGregorin välinen nyrkkeilyottelu, kerää paikan päälle ja vastaanottimien ääreen miljoonia katsojia. Kaksi lajiensa kiistatonta ykkösnimeä kohtaavat nyrkkeilykehässä lauantaina 26. elokuuta.

Las Vegasin T-Mobile Arena myytiin loppuun hetkessä, vaikka lippujen hinnat huitelivat pilvissä. Ottelun lähetysoikeuksia on myös myyty ennätysmäärä ja maailmasta onkin vaikea löytää kolkkaa, missä matsia ei pystyisi seuraamaan. Yksittäisenä tapahtumana Mayweather vs McGregor tuottanee kaikkien aikojen ennätyssumman, arviolta noin 600 miljoonaa dollaria.

Käsittämättömän summan voi laittaa perspektiiviin, kun miettii, että ”Money” Mayweatherina tunnettu taistelija on koko 49 ottelun ja parinkymmenen vuoden urallaan tahkonnut otteluistaan 1.3 miljardin dollarin tuoton. Summaan voi siis kertaheitolla lisätä lähes puolet.

Nyrkkeilykehässä Floyd Mayweather on ollut urallaan voittamaton. Ennen tätä ottelua Mayweather on viimeksi nyrkkeillyt vuonna 2015, kun hän kohtasi Andre Berton WBA:n titteliottelussa. Nelikymppinen pugilisti hoiteli tuonkin ottelun näytöstyyliin, vaikka Berto pysyikin tajuissaan koko 12-eräisen ottelun.

Andre Berton wbaMayweatherin saldoksi ammattilaisnyrkkeilyssä jäi 49 ottelua ja 49 voittoa, joista 26 tyrmäyksellä. Titaanien taisto McGregorin kanssa on siis Mayweatherille uran 50., siinä missä irlantilaiselle vapaaottelijalle se on ensimmäinen. Conor McGregor on yli kymmenen vuotta Mayweatheria nuorempi, eikä siis omaa juurikaan nyrkkeilytaustaa.

Irlantilainen on vapaaottelussa tällä hetkellä kiistattomia ykkösnimiä, vaikka lajin luonteesta johtuen myös tappioita on tilillä. Tosin tappioita on vain kolme, kun voittoja 29-vuotiaan irlantilaisen vyöllä on 21. Mayweatherin ja McGregorin kohtaamista tullaan seuraamaan silmä kovana ympäri maailman ja kovalla hinnalla.

Ottelusta odotetaan varsin yksipuolista näytöstä, kun koitos käydään sekä Mayweatherin leipälajissa että tämän “kotikentällä” Vegasissa. Ilman merkittävää nyrkkeilyhistoriaa kehään nouseva Conor McGregor on toki aiemminkin yllättänyt ennalta vahvemman vastustajansa, mutta tällä kertaa lajina ei ole vapaaottelu eikä irlantilainen pääse käyttämään vahvuuksiaan. Vedonlyöntitoimistot ovatkin varsin yksimielisiä Mayweatherin voitosta, kun McGregorille tarjotaan voittokertoimeksi jopa 50.00.

US Open 2017

Tenniskauden neljäs ja viimeinen Grand Slam käydään jälleen elokuun lopulta syyskuun alkuun New Yorkin tennispyhätössä Flushing Meadowsissa. Sveitsiläinen tennislegenda Roger Federer metsästää uransa kuudetta US Open titteliä, mikä nostaisi miehen kaikkien aikojen kärkipaikalle. Tällä hetkellä Federer jakaa viidellä voitollaan paalupaikan Pete Samprasin ja Jimmy Connorsin kanssa.

Dominic Thiem Us OpenKovalla alustalla pelattava US Open on aina yllätyksiä täynnä ja viime kaudella voiton veikin hieman yllättäen toinen sveitsiläinen, Stanislas Wawrinka, joka peittosi huikeassa jännitysnäytelmässä Novak Djokovicin. Tällä kaudella turnauksessa odotetaan nähtävän nuorten tennisässien esiinmarssia. Saksalainen Alex Zverev on vakuuttanut tourilla ja aina arvaamaton Dominic Thiem pystyy haastamaan kenet tahansa.

Kanadan jättimäinen syöttötorni Milos Raonic joutuu valitettavasti jättämään turnauksen väliin, kuin myös Novak Djokovic. Turnausvoittoa tarjotaankin kuin hopeavadilla Roger Federerille, mutta yllättävän hyvin kovilla kentillä viime aikoina pelannut Rafael Nadal saattaa olla toista mieltä.

Jalkapallon MM-karsinnat

Vaikka Suomen maajoukkueen eli Huuhkajien toiveet MM-kisapaikasta onkin jo haudattu, kuuluvat karsintapelit jokavuotiseen jalkapalloperinteeseen. Hyisellä Olympiastadionilla vietetyt talvi-illat eivät futisromantikolta unohdu, vaikka ottelussa ei juuri panosta enää olisikaan. Nuorten ja lupaavien pelaajien nousua parrasvaloihin on odotettu, mutta kenties syksyn karsintapeleissä kajastaa valo tunnelin päässä.